четвер, 23 квітня 2020 р.

У світі магії і чаклунства
Флешбук
         Напевно немає жодної людини , яка б не читала казок. Ставши дорослими, ми все так же прагнемо до чогось чарівного і не звичайного. Не дивно, що серед представників різних вікових груп популярності набрав такий жанр як фентезі. Фентезі ( англ. Fantasy ­ «фантазія») - жанр сучасного мистецтва , різновид фантастики . Фентезі грунтується на використанні міфологічних і казкових мотивів в сучасному вигляді. Вийшли серії книг, котрі однаково будуть цікаві як школярам, так і їх батькам.
     Якщо Ви відданий фанат усього надзвичайного й магічного Вас можуть зацікавити такі твори:
 «Відьмак» Анджей Сапковський
«Відьмак» — фентезійний літературний цикл про відьмака Ґеральта польського письменника Анджея Сапковського та похідна франшиза. Перше оповідання циклу побачило світ у 1986 році в польському часописі «Фантастика», а останній роман був опублікований 2013-го. Українською цикл видано «Клубом Сімейного Дозвілля», переклад Сергія Легези.
Героїчна сага про відьмака посідає четверте місце за накладами у Польщі, нагороджена преміями імені Януша Зайделя, преміями SFinks, а 2010 року Сапковський отримав почесну нагороду Європейського співтовариства наукової фантастики EuroCon «Ґранд Майстер».
Від Яруги до Драконячих гір мандрує один з останніх відьмаків — Ґеральт із Рівії. Він зустрічає людей та істот, які чимось дуже нагадують персонажів відомих казок, і намагається зрозуміти, чи залишилося в ньому самому хоч щось від людини? Його пригоди тільки починаються…
Електронна версія книги http://e-bookua.org.ua/fant/

«Хроніки Нарнії»
Найулюбленіша книжка читачів кількох поколінь, у якій письменник та філософ Клайв Стейплз Льюїс гармонійно поєднав героїв давніх англійських казок, античних міфів і легенд, християнські ідеї добра, прощення та милосердя із захопливою, барвистою, чарівною фантазією про величезний світ.
Колись добіжить кінця вік чарівної яблуні і з її стовбура виготовлять велику платтяну шафу. Довгі роки вона слугуватиме лише для зберігання пальт і шуб у будинку самотнього професора. Та одного дощового дня Пітер, Сьюзан, Едмунд і Люсі заховаються в ній від суворої домогосподарки. І потраплять у Нарнію — країну, яка відчиняє потаємні двері лише тим, хто щиро вірить у дива. Могутній лев Аслан — цар звірів і володар усього сущого, зла Біла Чаклунка з крижаним серцем, дивовижні казкові істоти та звірі, що вміють розмовляти, четверо дітей, які стануть нарнійськими королями й королевами..
Електронна версія книги http://booksonline.com.ua/view.php?book)


«Гаррі Поттер» Джоан Роулінг
Серія книг про юного чарівника, котрий разом з друзями намагається врятувати увесь магічний та маглівський світ від злого чарівника Волан де Морта.
Саме Джоан Роулінг стала однією з найвідоміших письменниць сучасності у жанрі фентезі. Серія екранізована й стала улюбленою для багатьох поколінь людей у всьому світі.
Електронна версія книги https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php
"Чарівник Земномор'я " Урсула Ле Гуїн
Магія — основа буття у вигаданому світі Земномор'я, бо магія — це точне знання істинного предмета. Десь за морем вивищуються гори, котрі співають під важкістю Світового Дерева, у коренях якого покоїться царство пітьми і відчаю. Суспільство, що рухається по осі часу, у протистоянні сил добра і зла, і шукає захисту від смерті чи то у відьом, чи то у могутніх чаклунів, чи то у грізних драконів і правителів.
Електронна версія книги https://javalibre.com.ua/java-book/book/411


"Персі Дексон" Рік Ріордан
 Джексон і Олімпійці - серія фантастичних романів американського письменника Ріка Ріордана . В основу ідеї лягла давньогрецька міфологія .
Головний герой - юнак Персі Джексон , який дізнається, що він є сином давньогрецького бога морів, Посейдона , і водної стихії. Виявляється, все, що говорилося в міфах про богів , титанів , чудовиськ і героїв - правда. І він, Персі Джексон, один з багатьох дітей-напівкровок цих богів.
Дія розгортається в сучасній Америці. Рік Ріордан пояснює це тим, що боги античності переміщаються по планеті з центром західного світу. Якщо 2000 років тому центром західного світу була Греція , то сьогодні це США . Так в книгах Ріка Ріордана вхід в підземне царство Аїда перемістився під Лос-Анджелес , гора Олімп - на міфічний 600-ий поверх Емпайр-стейт-білдінг в Нью-Йорку, а Море чудовиськ, в якому плавав ще сам Одіссей - в область Бермудського трикутника.
Електронна версія книги http://knugoman.org.ua/bookseries/persi


"Володар перснів" Джона Толкіна
Історія відбувається в контексті історичних подій північно-західного Середзем'я. Задовго до початку роману, в 1600 році Другої епохи, Темний Володар Саурон викував Єдиний Перстень, щоб здобути владу над іншими перснями, які перебувають в руках вождів людей, ельфів та гномів. Він зазнає поразки в битві 3441 року Другої епохи, й Ісілдур, син Еленділа, відрубує Перстень разом з пальцем і називає його сімейною реліквією. Пізніше Ісілдура вбивають орки, а Перстень губиться в ріці Андуїн. Через дві тисячі років Перстень потрапляє до рук гобіта Деаґола, а від нього — до Смеаґола, який вбиває свого друга і відбирає Перстень.
Смеаґола виганяють з селища, і він ховається в глибині гір, де за сотню років під впливом Персня перетворюється на жалюгідне, зіпсоване створіння — Ґолума. Згодом він губить Перстень, котрого, як про це оповідається в «Гобіті», знаходить Більбо Беґінз. Тим часом Саурон набуває нової фізичної форми і відвойовує Мордор, своє колишнє володіння. Ґолум вирушає на пошуки Персня, але потрапляє в полон до Саурона, який довідується від нього, що Перстень в Більбо Беґінза. Ґолума відпускають, а Саурон, якому потрібен Перстень, щоб повернути собі абсолютну владу, шле своїх темних, страхітливих слуг Назґулів відібрати Перстень.
Електронна версія книги http://www.ae-lib.org.ua/texts/tolkien


"Коти-вояки" Ерін Гантер
"Коти-вояки» (англ. Warriors) — серія пригодницьких романів-фентезі для підлітків. У центрі сюжету — клани диких котів, які потрапляють у неймовірні пригоди, намагаючись захистити свою територію і своє життя.
Електронна версія книги http://knugoman.org.ua/bookseries/kotivoyaki




"Молі Мун" Джорджії Бінг
Моллі Мун - це серія книг англійської письменниці Джорджії Бінг про дівчинку- сироту , що живе в огидному Хардвікском притулку, в руки якої одного разу попалася таємнича книга, завдяки якій її життя докорінно змінилася …
Електронна версія книги http://knugoman.org.ua/bookseries/





Підготували; бібліотекар Лідія Ковалик.
Завідуюча бібліотеко-філією Людмила Дуда











Немає коментарів:

Дописати коментар