неділя, 25 квітня 2021 р.

«Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі»


Чорнобиль не має минулого часу... Ще довго лунатимуть відгуки цієї трагедії для нас навіть через десятиріччя. Ніколи світ не бачив такої масштабної трагедії: на благодатній землі українського Полісся, майже в центрі Європи, за 110 км від столиці України Києва, сталася аварія, яку вважають найбільшою в світі техногенною катастрофою, якій присвоїли 7 із 7 можливих балів за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів.

Трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю багатьом українцям. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями багатьох європейських країн. Радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. Евакуйовані мешканці ніколи не зможуть повернутись до своїх колишніх осель і наслідки катастрофи будуть відчутними ще не одне століття.

Бібліотека-філія № 8 презентувала web-сталкерт «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі». Глядачі мали змогу дізнатися більше про масштабне лихо, про те, що стало його причиною і про тих людей, які, не думаючи про себе, не вагаючись, кинулись на боротьбу із смертельною радіацією аби врятувати нас від іще більшого лиха. Масштаби трагедії були б куди більшими, якби не їхні спільні зусилля. Глядачі мали змогу не тільки повернутися на 35 років назад, але й ознайомитись із сьогоденням міст-привидів: яка зараз ситуація на ЧАЕС, що відбувається в самих містах.

Які ж висновки можна зробити? Чорнобиль — це попередження людству на майбутнє. Атом не завжди є «мирним» і безпечним, а має бути підконтрольним людині, а ми — бути готовими до різних небезпечних ситуацій. Бо людське життя — неповторне, дається тільки раз, а розплачуватись за різні наукові експерименти можуть і наші діти, і онуки.

Завідуюча бібліотекою-філією №8 Людмила Дуда

Немає коментарів:

Дописати коментар