середа, 18 травня 2022 р.

 Таємна сили вишиванки

Етнографічний калейдоскоп

 

Оберіг-сорочку вишила для сина.
Візерунком стали символи Вкраїни:
і верба, й калина, сонях біля хати.
Щастя для дитини Вишивала мати.

(Ліна Костенко)

 

День вишиванки в Україні відзначають традиційно у третій четвер травня. Цьогоріч він випав на 19 травня. Головне завдання цього свята – зберегти споконвічні українські традиції. Дуже символічним стало те, що з початком бойових дій на Україні наші захисники регулярно отримують у подарунок вишиванки. Адже саме орнамент створений голкою з давніх давен використовують як оберіг.

В рамках цьогорічного свята бібліотека-філія № 8 ім. І. Іова  приєдналася до святкування, 17 травня учасники Viber-групи «BIBLIOПростір» мали змогу переглянути етнографічний     калейдоскоп «Таємна сили вишиванки», де розповідалося про витоки свята та історію самої вишиванки, розширюючи уявлення про неї як вид мистецтва і розповідаючи про її значення у житті українського народу. Читачі мали змогу ознайомитися із символікою кольорів, адже кожен з них несе своє сакральне значення, й матеріалами віртуальної книжкової виставки.

Крім цього, можна було перевірити свої знання у онлайн-вікторині «Що ти знаєш про вишиванку?». Члени Viber-спільноти були активними та із задоволенням приймали участь у ній, демонструючи свої неабиякі знання у даній тематиці. Також наприкінці читачі мали змогу переглянути кліп на пісню О. Винника «Вишиванка», де могли ознайомитися із творчістю сучасних  виконавців, які популяризують у своїх творах шану до національних традицій. 


Немає коментарів:

Дописати коментар