четвер, 16 вересня 2021 р.

«Пам’яті знаних…»

Суспільно-літературний полілог

15 вересня стало особливим днем у мистецько-літературному житті міста. Бібліотека-філія №8 стала місцем зустрічі творчої еліти – у рамках V, ювілейного, міського літературного фестивалю «Слово єднає!».

На честь вшанування подільських майстрів слова, котрі уже живуть лише в своїх творах, пройшов суспільно-літературний полілог «Пам’яті знаних…». Поети, письменники, музиканти, журналісти, рідні та друзі завітали до книгозбірні аби подумки зустрітися з Марією Будзінською, Володимиром Дмитриком, Іваном Іовом, Петром Карасем, Миколою Клецем, Миколою Кульбовським, Миколою Мачківським, Іваном Михайловським, Володимиром Шевченком, Олександром Шелепало. Багато теплих спогадів та чудових творів залишили після себе митці. Про це свідчили радісні і водночас сумні очі присутніх, коли вони згадували про тих, хто уже пішов у засвіти.

    Віталій Міхайлевський, член Національної спілки журналістів та Національної спілки письменників України, голова міської організації НСПУ, був знайомий з усіма «вічними» митцями і з щемом у серці розповідав цікаві історії з їх життя. Микола Коваль, член Хмельницької міської літературної спілки «Поділля», розповів про особисте знайомство з колегами по перу й зачитав власні твори-присвяти. Степан Шкапій, член Національної спілки журналістів, додав спогадам легку ноту гумору. Зоя Діденко, голова Хмельницького міського Товариства української мови ім. Тараса Шевченка «Просвіта», поділилася враженнями про особисте знайомство з митцями. 
    Галина КорицькаЗаступник голови Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», розповіла теплі спогади про таких рідних земляків. Людмила Рудковська, членкиня Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», поділилася особистими спогадами про митців.

    Філігранною нотою засідання суспільно-літературної студії «Слово» стали музичні номери присвячені вічним митцям й виконанні керівником і актором Хмельницького моно театру «Кут», народним артистом України Володимиром Смотрителем та бардом Леонідом Мазуром.

    

   














     Земний шлях майстрів слова уже перейшов до вічного життя, але їх невмирущі душі залишилися з нами. Залишилися у кожній написаній стрічці, у кожному друкованому слові. Ми маємо їх пам’ятати й шанувати. Як символ поваги до видатних представників літературної еліти міста, у 2021 році бібліотека-філія №8 отримала ім’я – бібліотека-філія №8 імені Івана Іова. Валентина Іова, зав сектором Хмельницького обласного інституту післядипломної освіти та дружина видатного поета-авангардиста Івана Іова була сповнена вдячності до міста, органів влади та ЦБС Хмельницької міської територіальної громади за відзнаку заслуг митця . Світлана Мельникова, літературознавець та друг сім’ї, долучилася до теплих слів-спогадів про Івана Павловича.
          Як каже народна мудрість «Людина живе, поки живе пам'ять про неї». А пам'ять про письменників і поетів буде жити вічно. Вічно в їх творах.

Завідуюча бібліотекою-філією №8  Людмила Дуда






 

Немає коментарів:

Дописати коментар