четвер, 10 березня 2016 р.


«Подільська Шевченкіана»
До 55 річчя заснування «Національної премії України імені Тараса Шевченка»

Національна премія встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.
В день народження Тараса Шевченка, 9 березня, Україна узнає імена нових Шевченківських лауреатів (список публікується у пресі, про нього повідомляють інші засоби масової інформації). Цим не лише підсумовуються культурні здобутки року, а й віддають світлу данину пам’яті геніальному українському поетові й художникові.
Відзначаючи пам'ятні дати в житті Тараса Шевченка, ми, подоляни, з любов'ю згадуємо всі місця, пов'язані з перебуванням Великого Кобзаря в наших краях. Він як мислитель, як совість української нації привертав увагу до культурної спадщини українців.
У цьому році відзначається 55 років з часу заснування шевченківської премії з цієї нагоди 10 березня в бібліотеці-філії №8 відбулось віртуальне знайомство учнів 16 групи обласного ліцею-інтернату з поглибленим вивченням наук з лауреатами «Національної премії України імені Тараса Шевченка» подолянами: Микола Бажан, Павло Гірник, Ольга Басистюк-Гонтар, Володимир Маняк це лише частина лауреатів, а їх загалом 19.
Високим словом, чарівним пензлем, творінням рук сіяли у думах дрібні зерна української мудрості, чисті і непохитні основи народної моралі лауреати «Обласної Премії імені Т.Г. Шевченка» Микола Федунець, Микола Мазур, Григорій Храпач, Микола Магера, Микола Кульбовський, Олександр Відоменко, Віталій Міхалевський. Під час віртуального знайомства присуттні відчули геніальність і доступність віршових та мистецьких творів письменників продовжувачів шевченківського слова, їхню безмежну любов до України.
                              
                                                            Завідуюча бібліотекою-філією №8   Л.Дуда


Немає коментарів:

Дописати коментар